Waarom daalt de koopkracht?


Het Kabinet heeft met Prinsjesdag flink wat bezuinigen bekend gemaakt. Hierdoor daalt onze gezamenlijke koopkracht volgend jaar gemiddeld met 1 procent. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud. Maar wat betekent dat precies? Met andere woorden hoe wordt de koopkracht bepaald en hoe kun je er iets aan doen?


Het ING Economisch Bureau heeft 9 stappen opgesteld om uit te leggen wat de belangrijkste maatregelen van het kabinet zijn die invloed hebben op de koopkracht van de Nederlanders.

1. Wat is koopkracht? Koopkracht: ‘hoeveel je met een bepaalde hoeveelheid geld kunt kopen’ (encyclo.nl). Wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen (inflatie) en het inkomen gelijk blijft, daalt de koopkracht. Dit is het geval in 2012, de gemiddelde koopkracht daalt met 1%.

2. Kinderen flinke kostenpost. Kinderen worden overall duurder. De kinderbijslag gaat voor iedereen omlaag en gezinnen met hogere inkomens gaan meer eigen bijdrage betalen voor de kinderopvang. Ook komen zij minder snel in aanmerking voor het kindgebonden budget. Kleine gezinnen met een modaal inkomen die weinig gebruik maken van de kinderopvang gaan er mogelijk op vooruit.

3. Zorg voor iedereen duurder. De premies van het basispakket gaan gemiddeld met 11 euro omhoog, het eigen risico wordt met 50 euro verhoogd én de zorgtoeslag gaat omlaag. Tot slot wordt er flink gesnoeid in het basispakket en verdwijnen een aantal vergoedingen. Wederom gaan de hogere inkomens het meest achteruit, dankzij de inkomensafhankelijke zorgpremie (lees meer).

4. Sparen minder gunstig. In 2012 wordt het spaarloon afgeschaft. Hiermee konden werknemers geld opzij zetten met een belastingvoordeel. Dat voordeel kon oplopen tot 319 euro per persoon per jaar. Vanaf 2013 komt er wel een vitaliteitsregeling waarmee werknemers kunnen sparen voor deeltijdpensioen, maar die regeling pakt belastingtechnisch minder gunstig uit.

5. Huur wordt duur(der). Scheefwonen wordt aangepakt. Scheefwoners zijn mensen die een sociale huurwoning hebben van wie het inkomen in vergelijking te hoog is. Het kabinet heeft besloten dat huurders met een inkomen boven de 43.000 euro maandelijks 5% meer huur moeten gaan betalen. Huurders die huurtoeslag ontvangen gaan iets meer betalen, de eigen bijdrage gaat met 75 cent omhoog. Deze kleine verhoging raakt ongeveer 1 miljoen huurtoeslagontvangers. Huurders die toeslag ontvangen en meer dan € 362,- huur per maand betalen, leveren € 10,- per maand in. Dit zijn zo een 800.000 mensen.

6. Pensioen gesnoeid. De meeste gepensioneerden zien hun inkomen niet meestijgen met de inflatie en in sommige gevallen gaat het pensioen zelfs omlaag. Ook gaat de AOW partnertoeslag omlaag tot wel 10%. Werknemers die bijna met pensioen gaan zien de extra arbeidskorting voor 57-plussers verdwijnen, hetgeen tot wel 788 euro per jaar kan schelen. Ten slotte gaat de doorwerkbonus omlaag naar 4,5% en gaat de pensioenleeftijd al in 2012 omhoog.

7. Studiefinanciering stijgt niet mee met inflatie. Dit gaat de studenten ongeveer 20 a 30 euro per jaar schelen. Ook gaat het sociale leenstelsel in voor master-studenten; een stelsel van goedkope leningen in plaats van de basisbeurs. Langstudeerders zien het collegegeld stijgen met ruim 3000 euro. En als klap op de vuurpijl wordt het recht op de OV-kaart twee jaar ingekort.

8. Alleenverdieners slechter af. Alleenverdieners (meerpersoonshuishoudens met één kostwinner) gaan er volgend jaar extra op achteruit. Het kabinet heeft besloten dat het aanrechtsubsidie flink wordt versobert. Deze subsidie geeft niet-werkende partners bepaalde belastingvoordelen. De groep tussen de 40 en 50 jaar zullen hier de komende jaren op achteruit gaan. Ook voor gezinnen met kinderen van onder de 6 jaar is de versobering merkbaar. Deze twee groepen zullen er in 2012 naar schatting ongeveer € 180,- op achteruit gaan.

9. Zelf je koopkracht laten stijgen. Hoewel het koopkracht-plaatje er op dit moment niet erg rooskleurig uitziet, kan het in de realiteit behoorlijk meevallen. In de cijfers is bijvoorbeeld niet meegerekend dat ongeveer de helft van de werknemers naast de CAO-loonstijging nog een stap omhoog gaat op de salarisschaal. Ook kunnen we ons gedrag aanpassen, waardoor we de koopkracht voor een bepaald deel ook zelf in de hand hebben.


James4You helpt je jouw koopkracht te laten stijgen
Hier kun je meer lezen over een aantal besparingstips, waardoor je iets aan je koopkracht kunt doen. Ook heeft James4You diverse vergelijkers, waar je veel geld mee kunt besparen. Vergelijk bijvoorbeeld abonnementen voor je mobiele telefoon, verzekeringen, internet of digitale televisie. Door je vaste lasten aan te pakken en over te stappen kun je tientallen euro’s per maand besparen. Je voelt dit direct in je portemonnee.


Ook kun je al je contracten en andere reminders instellen bij James4You zodat je eraan wordt herinnerd om een verplichting op te zeggen. Zo betaal je nooit voor overbodige verplichtingen, contracten of abonnementen.


Bron: mijngeld.nl, Nibud, James4You


Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Gerelateerde posts

, , , , , , , , , , , ,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)

  1. Nog geen trackbacks.