Wat de mobiele aanbieders nog niet weten: de prijzen voor mobiel internet gaan omlaag


Zo werd op het Mobile World Congress duidelijk. Net als eerdere jaren was het evenement ,dat in Barcelona plaatsvond, weer het toneel voor de absolute topmannen in de telecomsector. Deze gaven hun visies over de industrie en de nieuwste toestellen werden door de fabrikanten getoond.

Grappige aanwezigen
Elk jaar worden er nieuwe bedrijven naar het vierdaagse congres getrokken. Bedrijven als Google, eBay en Microsoft hadden vier jaar geleden bijvoorbeeld nog niets op de beurs te zoeken. Maar juist door deze bedrijven heeft het mobiel internet een enorme vlucht gemaakt. Maar ook heel andere soorten fabrikanten waren aanwezig, zoals fabrikanten van thermostaten, pillendoosjes, hondenhalsbandriemen en bijvoorbeeld BMW. Een andere opvallende bezoeker was ook Amber Alert.

‘Back to the future’ is achterhaald: Pratende auto bestaat allang
Al lijken al deze partijen weinig overeenkomsten te hebben toch hebben ze één ding gemeen. De producten die deze fabrikanten maken bevatten allemaal een SIM- kaart. Zo kan het pillendoosje aangeven aan bijvoorbeeld een dokter dat de voorraad aangevuld moet worden. Het kastje van Amber Alert laat ouders en/of verzorgers weten wanneer een kind te ver is afgedwaald. En een auto is niet gewoon een auto meer, maar kan worden omgetoverd tot een heuse rijdende, pratende ‘informatiehub’.

Vijftig miljard SIM- kaarten
Al deze snufjes zijn natuurlijk reuze makkelijk, maar een simkaartje kost toch al snel tien euro per maand. Een aantal snufjes per gezin zouden dan de vaste kosten per gezin met een aantal honderden euro’s verhogen. Dit kan niet iedereen zich veroorloven en geeft ook nog eens een last aan administratieve taken. Mobiele telecomaanbieders en fabrikanten zullen hier nu al een slim antwoord op moeten verzinnen. Dit zou kunnen zijn dat de telecomkosten in de verkoopprijs van een item worden verrekend. Of bijvoorbeeld dat operators meerdere SIM-kaarten per huishouden gaan verkopen tegen een vaste maandprijs. Huishoudens komen op hun beurt in de interessante positie dat ze meer korting kunnen vragen naarmate ze meer connecties bij de ene of andere provider onderbrengen.

Toekomstmuziek?
Dit zou dichterbij kunnen zijn dan gedacht aangezien er wereldwijd al 3,6 miljard SIM-kaarten .in telefoons actief én drie miljard in andere apparaten, actief zijn. Naar verwachting zullen er in 2015 zullen er al negen miljard SIM-kaarten actief zijn en in 2020 rond de vijftig miljard. Een ‘snelle’ rekensom wijst uit dat dit op vijf SIM’s per aardbewoner komt.

Het kan dan ook anders niet anders dan dat de gemiddelde prijs voor mobiele dataverbindingen in de komende jaren drastisch omlaag zullen gaan. Helaas betekent dit niet perse dat de telefoon- en tabletabonnementen goedkoper worden. De aanleg van de supersnelle datanetwerken moet toch ergens van worden betaald.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
Geen tags voor deze post

Gerelateerde posts

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)

  1. Nog geen trackbacks.