Goede financiële voornemens


De duurste maand van het jaar loopt bijna af, Kerst is achter de rug en 2012 staat voor deur. Het is weer tijd voor Goede Voornemens!

2012 wordt voor consumenten een (nog) duurder jaar dan 2011. We gaan meer betalen voor energie, de zorgverzekeringen zijn duurder geworden en de boetes gaan omhoog. Weinig lichtpunten dus. Bijna iedereen zal nog een keer de broekriem flink aan moeten halen en hier wil James4You je bij helpen. We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet om je te helpen met het bereiken van jouw goede voornemen, namelijk: BESPAREN.

 • Stel een haalbaar spaardoel op. Een maak deze concreet, dus alleen ik wil besparen is niet genoeg. ‘Ik wil besparen op mijn kledinguitgaven’ is al veel beter. Of ik maak elke maand (automatisch) 25 euro van mijn salaris over naar je spaarrekening.
 • Plan elke maand je uitgaven en probeer hier zo min mogelijk vanaf te wijken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jongeren die hun inkomsten en uitgaven plannen meer kunnen sparen dan jongeren die dit niet doen.
 • Bedenk waarop je wilt/kunt besparen.
 • Vraag jezelf af of je deze aankoop echt nodig hebt en of je het geld kunt missen.
 • Als je hebt besloten dat je niet zonder deze aankoop kan. Bedenk dan of dit de beste aanbieding is. Er zijn talloze vergelijkers op internet te vinden, die jou kunnen helpen bij het maken van de beste beslissing (ook op james4you). Van telefonie tot verzekeringen.
 • Zet het geld dat je wilt besparen of hebt bespaard op een aparte rekening.
 • Plan een beloning in, voor wanneer je je spaardoel hebt behaald.
 • Neem een time out voor een aankoop. Je beoordelingsvermogen is niet optimaal in een winkel. Gun jezelf een aantal dagen de tijd en bedenk of je het wel echt nodig hebt. Dit gaat vanzelf wanneer je geen pinpas meeneemt.
 • Licht naasten in over je beoogde besparingen zodat zij je niet in de verleiding brengen geld uit te geven aan bijvoorbeeld etentjes, shopdagen of andere uitjes.
 • Neem een exact bedrag aan cash mee voor een aankoop.
 • Maak een lijst van uw verwachte uitgaven voor de komende maand. Zet wat je over hebt op je spaarrekening , zo kom je veel minder in de verleiding om het geld uit te geven.

Spijtaankopen

Bijna iedereen kent het wel: Je koopt iets maar achter bedenk je je dat je het beter niet had kunnen kopen, omdat je het geld er niet voor hebt of omdat je het eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Zonde dus. Voor het komende jaar kun je gebruik maken van bindingstechnieken (een manier om je te binden aan je spaardoel) om dit te voorkomen :

 • Automatisch geld overmaken zoals hierboven al genoemd is een bindingstechniek.
 • Een andere veel gebruikte bindingstechniek is het ‘potjes denken’ ook wel mental accounting genoemd. 56% van de Nederlander doet dit. Mensen maken in hun budget posten als vaste lasten, voeding en kleding. Deze ‘potjes’ worden niet altijd op papier beheerd maar veelal alleen mentaal.
 • Een hele simpele en vast zeker bekende bindingstechniek is het boodschappenlijstje. Maar liefst twee derde van de Nederlanders maakt gebruik van dit soort lijstjes voor een supermarkt bezoek. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vindt dit een goed initiatief en raadt mensen ook aan om zo’n lijstje te maken voor het kledingshoppen.
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
Geen tags voor deze post

Gerelateerde posts

 1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)

 1. Nog geen trackbacks.