Van elke uitgegeven euro gaat 13 cent naar de Staat


Van iedere euro die wij als Nederlanders uitgeven, belandt 13 cent in de staatskas. Dit zijn de staatsimkomsten via btw en accijnzen. Naar verhouding betalen de mensen met hogere inkomsten minder indirecte belastingen dan de mensen met middeninkomens.
Een simpele rekensom
Dit bleek uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.
In 2010 werd door een Nederlands huishouden gemiddeld 32.500 euro uitgegeven. Een rekensom wijst dan uit dat er gemiddeld 4320 euro aan indirecte belastingen werd betaald.

Staatsinkomsten
Bijna 60 procent van de indirect belastingen bestaat uit omzetbelasting (btw). Een gemiddeld huishouden was hier in 2010 2560 euro aan kwijt. Het grootste gedeelte hiervan komt voort uit goederen en diensten die onder het hoge tarief van 19 procent vallen. Aan het lage tarief van 6 procent, dat geldt voor onder andere boeken en levensmiddelen, was een huishouden gemiddeld 400 euro kwijt. Accijnzen op bijvoorbeeld rookwaren, alcohol en brandstof leverde de Staat gemiddeld 960 euro per huishouden op.

Hogere inkomens
Zoals hierboven al vermeldt, waren de gezinnen met hogere inkomens relatief minder kwijt aan indirecte belastingen dan de huishoudens met middeninkomens. De oorzaak hiervan is volgens het CBS dat deze groep naar verhouding meer uitgeven aan producten en diensten waarover geen btw wordt betaald, zoals scholing en sport. Ook besteden zij relatief minder aan rookwaren en alcohol.

Bron: ANP

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
Geen tags voor deze post

Gerelateerde posts

  1. #1 by Gertjan on 20 april 2012

    Vergeet niet de inkomstenbelasting. En de brandstofaccijnsen

(wordt niet gepubliceerd)

  1. Nog geen trackbacks.